Skincare Routine (part 2/3): Morning + Before Makeup

Beauty, Face, Fun stuff

Morning routine/Before makeup:

Having prepped skin will help your makeup goes on much more smoothly and avoid getting flaky after a few hours. And remember, more is not always better. Apply little by little so your skin can absorb everything and won’t get too oily.

Việc dưỡng da kĩ càng sẽ giúp lớp makeup của bạn mượt hơn và không bị khô và vón cục. Nhưng nên nhớ, nhiều hơn không phải lúc nào cũng tốt hơn. Chỉ nên bôi ít một để da bạn của để ngấm được hết mọi thứ và không bị nhờn vì bôi quá nhiều.

Don’t be put off by all these steps. Once you get used to it, it will only take you 15′ in the morning to do all these. Trust me, I’m the laziest person in the world and even I can do it. And look, it’s no miracle that my skin is still like this even though I only have about 3-4 hours of sleep most of the time. It’s my effort in taking care of my tired skin. I guess I should make some effort to eat more veggies and drink more water… If I get more sleep too it’d be sooo much better.

Đừng ngại vì thấy có quá nhiều bước phải làm. Một khi bạn đã quen rồi thì chỉ mất 15′ buổi sáng để dưỡng da thôi. Loại siêu lười như mình còn làm được thì các bạn biết rồi đấy. Da mình được như bây giờ mặc dù thường xuyên chỉ ngủ 3-4 tiếng một ngày là nhờ mình cố gắng chăm sóc da đều đặn. Mặc dù có lẽ mình cũng nên cố gắng ăn nhiều rau củ và uống nhiều nước hơn… Nếu ngủ đủ nữa thì toẹt vời 😭

There are some steps where I introduce more than 1 product since I think they’re all OK, but you only need to use one not all (when this happens, the one marked with ⭐️ is the one I like the most amongst those listed).

Có một vài bước mình sẽ giới thiệu nhiều sản phẩm mà mình đều thấy OK, nhưng bạn chỉ cần chọn một chứ không phải dùng tất cả (trong trường hợp này, loại nào mình đánh dấu ⭐️ sẽ là loại mình ưng nhất trong số đó).

* * *

1 Facial Wash / Rửa mặt

Other names: cleanser, cleansing foam/gel…

Product:

Soap and Glory Face Soap and Clarity 3-in-1 Daily Detox Vitamin C Facial Wash

IMG_9799

I have tried many facial wash products before, even Korean ones, but this one from Soap and Glory is the only one that I ever repurchased again and again. Even though I entrusted my skincare routine to mostly Korean products, I found their facial wash pretty drying; it cleans very well hence leaving your face super dried, and my face gets irritated because of that. I tried many other Western ones as well but most of them did nothing to my face and I always ended up not finishing them. This facial wash on the other hand cleanse well and leave my face super soft and refreshing.

Mình đã thử rất nhiều loại sữa rửa mặt, bao gồm cả của Hàn Quốc, nhưng đây là loại duy nhất mà mình đã mua đi mua lại rất nhiều lần. Tuy mình sử dụng hầu hết là đồ của Hàn để dưỡng da nhưng mình thấy sữa rửa mặt của họ làm da rất khô; sữa của Hàn rửa mặt cực sạch nên làm da bị khô và mặt mình luôn bị ngứa sau khi dùng nó. Mình cũng thử rất nhiều loại của Tây nhưng thường chả thấy có tác dụng gì và cuối cùng là chả bao giờ dùng hết. Chỉ trừ có loại này của Soap and Glory là mình thấy vừa rửa sạch, vừa mát mặt và vẫn dưỡng ẩm đủ.

I have used many Soap and Glory products, though mostly bath gel (they always smell amazing and have super cute packaging), so I gave this facial wash a try. I can’t live without it ever since. I finished the bottle every time.

Mình đã dùng thử rất nhiều sản phẩm của Soap and Glory, mặc dù hầu hết là sữa tắm ( vì mùi của cái nào cũng siêu thơm và bao bì thì siêu cute), nên mình quyết định thử sữa rửa mặt luôn. Từ đấy đến giờ mình sống không thể thiếu nó. Lần nào mình cũng dùng hết sạch cả lọ luôn.

Applying:

 • Wet your face with warm water (to open up the pores for better cleansing)
 • Squeeze out a grape size of the product and gently wash your face
 • Rinse with warm and then cool water (to close up the pores)
 • Use a soft cloth and gently dab on you face to remove water
 • Làm ướt mặt với nước ấm (để mở lỗ chân lông để rửa mặt kĩ hơn)
 • Bóp sữa rửa mặt ra khoảng cỡ một quả nho và nhẹ nhàng rửa mặt
 • Tráng với nước ấm và sau đó là nước mát (để khép lỗ chân lông)
 • Dùng khăn mềm và nhẹ nhàng thấm nước (chứ đừng chùi mạnh) cho khô mặt

IMG_1632 IMG_1633

2 Toner / Nước hoa hồng

After washing your face, you need something to prep the skin for the next steps. This is where toner comes in.

Sau khi rửa mặt, bạn cần giúp da bạn sẵn sàng cho các bước tiếp theo. Đó là khi bạn cần tới nước hoa hồng.

Other names: mist, lotion, softener, skin, skin balancer/hydrator/refiner…

Product:

IMG_9802

 • SkinFood Black Sugar Perfect First Serum

I used to use this serum in place of a toner (as the sale assistant at SkinFood store in Seoul suggested). It was newly released back then and I bought quite a lot in the store so I was also gifted a big box of quality cotton specially made for this serum (alongside a bunch of samples). The product is quite runny so you can’t really use just your hand to apply it.

Mình dùng serum này thay cho toner luôn (vì được chị bán hàng của SkinFood ở Seoul hướng dẫn thế). Lúc đấy loại này mới ra và mình còn mua nhiều thứ nữa nên được tặng nguyên hộp bông to đùng chuyên dùng cho loại serum này (cộng thêm một đống sample nữa). Loại này khá lỏng nên bạn không dùng tay không để apply được.

 • SkinFood Gold Caviar Toner

After finishing the serum bottle, I switched to their toner as the serum was quite pricey. It wasn’t too runny so I was able to use my hand to apply it.

Sau khi dùng hết lọ serum, mình chuyển qua dùng toner của hãng vì serum khá đắt. Loại này không quá lỏng nên mình vẫn dùng tay để apply được.

 • Innisfree Green Tea Balancing Skin ⭐️

I wanted to try something new after finishing my SkinFood toner, and my Korean friend suggested Innisfree since they have good reputation for natural skincare products. This is what I’m currently using and I found it very moisturising and cooling.

Their Green Tea line has 3 options for different skin types: ‘Fresh’ for oily skin, ‘Moisture’ for dry skin and ‘Balancing’ for normal to combination skin.

Mình muốn thử hãng mới sau khi dùng hết toner của SkinFood và mấy người bạn Hàn của mình đã gợi ý dùng thử Innisfree vì đồ dưỡng da của họ khá nổi tiếng với việc sửa dụng các nguyên liệu thiên nhiên. Đây là loại mình đang dùng và mình thấy loại này dưỡng ẩm rất tốt và rất mát nữa.

Dòng Green Tea của hãng có 3 loại cho các loại da khác nhau: ‘Fresh’ cho da dầu, ‘Moisture’ cho da khô và ‘Balancing’ cho da thường và hỗn hợp.

Applying:

 • For watery textured toner: use enough to damp a cotton pad and gently pat your face, concentrating on your cheeks. If you usually have dry and reddish cheeks, damp a cotton pad, split it into 2 and leave each layer on your cheeks for 5-10’.
 • For thicker textured toner: you can use your hands. Usually a coin size of product would be enough. Gently press your hands together to warm up the product, and then gently pat onto your face.
 • Finish off by gently patting your face with the tips of your finger, not your palms, so the product can be absorbed well.
 • Put whatever is left on your hands onto your décolletage; you don’t want a glowing face and a dull neck and shoulders.
 • Nếu dùng toner dạng lỏng: thấm đủ cho một miếng bông trang điểm và nhẹ nhàng thấm lên mặt, tập trung vào phần má. Nếu má bạn hay bị khô và đỏ, thấm một miếng bông, tách nó làm đôi và đặt mỗi lớp trên má khoảng 5-10 phút.
 • Nếu dùng toner dạng đặc: bạn có thể dùng tay. Thường thì lấy ra cỡ một đồng xu là đủ. Nhẹ nhàng xoa tay để làm ấm toner cho dễ thấm, sau đó nhẹ nhàng thấm lên mặt.
 • Nhẹ nhàng vỗ mặt bằng đầu ngón tay chứ đừng dùng lòng bàn tay, để sản phẩm thấm vào da tốt hơn.
 • Bôi những gì còn sót lại trên tay lên vùng cổ và vai; nếu da mặt mịn màng mà cổ lại khô và xấu xí thì chẳng đẹp tẹo nào.

IMG_1637 IMG_1638 IMG_1639

3 Essence/Ampoule/Serum

(optional / không bắt buộc)

Essence, ampoule and serum are all different types of products (you can get all the information about them with the help of Google). Each type from different brands target a specific skin concerns, but they generally have the same purpose of achieving smoother and brighter skin.

Essence, ampoule và serum là các loại sản phẩm khác nhau (bạn có thể đọc thông tin kĩ hơn với anh Google). Các loại của các hãng khác nhau sẽ hướng tới các vấn đề về da khác nhau, nhưng chúng thường có mục đích chung là giúp da mượt và sáng hơn.

Other names: oil, miracle water, treatment water…

Product:

Kiehl’s Clearly Corrective Dark Spot Solution

IMG_9806

Since it’s quite pricey, I only bought this after receiving positive reviews from my most trusted skincare experts (a.k.a my picky gay friends).

This product helps reducing the appearance of skin discoloration and is great with brightening up and preventing dark spots. You can’t see the result overnight, but it definitely speed up the recovering time.

Vì loại này khá đắt nên mình chỉ mua sau khi nhận được review tốt từ các chuyên gia dưỡng da của mình (chính là mấy đứa bạn buê đuê da đẹp).

Loại serum này giúp chữa việc da không đồng màu và chống + giảm thâm mụn/nám. Tất nhiên là không phải bôi hôm trước hôm sau hết thâm luôn, nhưng nó có tác dụng nhanh hơn thông thường.

Applying:

 • You can either apply it all over your face or on exact spots. Even for your whole face, 1-2 drops are enough.
 • Warm up the product in your palms, then gently press and hold for 2s for each area (cheeks – forehead – nose – chin) for better absorption.
 • Put the leftover on your décolletage
 • Loại này bạn có thể bôi toàn mặt hoặc chỉ chấm những nơi cần thiết. Kể cả bôi cho cả mặt thì cũng chỉ cần 1-2 giọt là đủ.
 • Làm ấm sản phẩm trong lòng bàn tay, sau đó nhẹ nhàng giữ trên mặt khoảng 2 giây cho mỗi vùng (má – trán – mũi – cằm) để thấm tốt hơn.
 • Bôi những gì còn sót lại lên vùng cổ và vai.

IMG_1651 IMG_1652 IMG_1653

4 Eye Cream / Kem mắt

There are products created specifically for the eyes areas as they are more sensitive then the rest of your face. Each eye care product targets different concerns: dark circle, puffiness, wrinkles… but all serve the purpose of moisturizing the areas.

Có nhiều sản phẩm được dành riêng cho vùng mắt vì đó là vùng da nhạy cảm hơn so với các phần còn lại trên mặt bạn. Mỗi sản phẩm dưỡng da vùng mắt lại có tác dụng khác nhau: chữa quầng thâm, sưng, nếp nhăn… nhưng đều có chung tác dụng dưỡng ẩm cho vùng đó.

Other names: eye serum, eye gel…

Product:

IMG_9804

SkinFood Gold Caviar Eye Serum

I’ve used others before but I’ve been repurchasing only this one again and again because it’s sooo good. It definitely helps smoothing out fine lines under my eyes (I get these a lot when I lack sleep) and reduces puffiness. As to dark circles, I haven’t found anything effective.

Mình đã thử nhiều loại trước đây nhưng đây là loại duy nhất mà mình mua đi mua lại vì nó cựccc tốt. Loại này chữa nếp nhăn dưới mắt (mình hay bị mỗi khi thiếu ngủ) cực tốt và giúp mắt đỡ sưng nữa. Còn chữa thâm quầng thì mình chưa tìm ra loại nào có tác dụng cả.

When I switched to Innisfree I bought their Green Tea Seed Eye Cream as well but it didn’t do much except for moisturizing so I stopped using it and switched back to the SkinFood one.

Mình từng chuyển qua dùng thử Green Tea Seed Eye Cream của Innisfree nhưng thực sự là nó chẳng có tác dụng mấy ngoài việc dưỡng ẩm nên mình bỏ dở và quay loại mua của SkinFood tiếp.

Applying:

 • Use about a rice grain size of product for each eye. I usually warm the product between my ring fingers, then gently pat around my eyes and massage upwards, smoothing out fine lines.
 • Finish off by gently patting around the eyes with your ring fingers (as they aren’t often used, they are more gentle than the other fingers).
 • Dùng khoảng cỡ một hạt gạo cho mỗi bên mắt. Mình thường làm ấm sản phẩm bằng ngón đeo nhẫn, sau đó nhẹ nhàng bôi lên quanh mắt và massage vuốt lên trên.
 • Nhẹ nhàng vỗ quanh vùng mắt bằng ngón đeo nhẫn cho kem thấm (dùng ngón đeo nhẫn vì đó là ngón ít dùng nhất nên ít lực hơn các ngón khác).

IMG_1648 IMG_1649 IMG_1650

5 Emulsion/Cream

When I was in the SkinFood store in Seoul, I was instructed to use emulsion followed by cream. But honestly using both was too much to my skin; it breaks me out felt very stuffy.

Lúc ở trong hàng SkinFood ở Seoul, mình đã được hướng dẫn dùng cả emulsion lẫn cream. Nhưng thật tình là dùng cả 2 là quá nhiều cho da mình; sau đó mình đã bị mẩn ngứa và da bị ngột ngạt cực kì.

From further research and my own experience, it’s safe to say that if you have combination or oily skin, you should use emulsion or lotion as they have lighter texture, while cream is much heavier and more suitable for dry skin. They all have the same purpose of moisturizing your skin.

Sau khi tìm hiểu kĩ hơn và cũng rút ra từ kinh nghiệm bản thân, mình thấy nếu bạn có da hỗn hợp hoặc dầu thì nên dùng emulsion hoặc lotion vì nó lỏng hơn, trong khi đó cream thì đặc hơn nhiều và phù hợp với da khô hơn. Tất cả các loại này đều có tác dụng là dưỡng ẩm cho da bạn.

Other names: lotion, gel, moisturizer…

Product:

IMG_9803

 • Winter: SkinFood Gold Caviar Emulsion / Skinfood’s Gold Caviar Cream

During the winter when the weather in the UK is very drying to the skin, I usually use Skinfood’s Gold Caviar Emulsion or Cream. I used to use both but my skin is semi-oily so I ended up repurchasing the emulsion only. If you have very dry skin, use the cream, especially during winter.

Mùa đông ở Anh rất khô nên mình thường dùng Gold Caviar Emulsion hoặc Cream của SkinFood. Mình từng dùng cả 2 nhưng da mình hơi dầu nên về sau mình chỉ mua emulsion thôi. Nếu bạn có da khô thì nên mua loại cream, nhất là vào mùa đông.

 • Summer: Innisfree Green Tea Balancing Lotion

Innisfree’s Green Tea line is much lighter and seems to be absorbed faster, so it’s perfect for the humid weather in summer (especially when I go back to Vietnam). However it’s not very effective for winter.

Mùa hè thì mình dùng dòng Gree Tea của Innisfree vì nó lỏng hơn và ngấm tốt hơn. Nhất là khi về Việt Nam mùa hè thì siêu nóng và ẩm nữa. Tuy nhiên mùa đông mình dùng thử thì chả thấy tác dụng lắm.

Applying:

 • Similar to using toner: Use about a coin size of product, gently warm it up between your palms, then gently press on your face and hold for 2s for each area.
 • Finish off by gently patting your face.
 • Put the leftover on your décolletage
 • Tương tự như dùng toner: Dùng khoảng size một đồng xu, nhẹ nhàng làm ấm bằng lòng bàn tay, sau đó nhẹn nhàng cho lên mặt và giữ khoảng 2 giây ở mỗi vùng.
 • Nhẹ nhàng vỗ mặt để kem ngấm hơn.
 • Bôi những gì sót lại lên vùng cổ và vai.

IMG_1642 IMG_1643 IMG_1644

IMG_1645 IMG_1647

6 Lip Balm / Dưỡng môi

If you’re gonna use a matte lipstick, you might want to skip this step now but you need to do it in the evening.

Nếu bạn dùng son lì thì nên bỏ qua bước này nhưng nên bôi dưỡng môi trước khi đi ngủ.

Product:

IMG_2877

 • Carmex Lip Pot ⭐️

This has got to be the best lip balm I’ve ever used. I tried Nivea, Vaseline, EOS etc. but none of them gave result as good as this one. I rarely have to reapply lip balm throughout the day to keep my lips moisturised if I use this one. If I use it before going to bed, I always wake up with moisturised lips and don’t usually having to reapply it before putting on lipstick.

Đây là loại tốt nhất mà mình từng dùng. Mình đã thử Nivea, Vaseline, EOS v.v… nhưng không loại nào làm mình hài lòng như loại này. Rất ít khi mình phải bôi lại dưỡng môi trong ngày nếu mình dùng nó. Nếu mình bôi trước khi đi ngủ thì lúc dậy mình cũng không cần bôi lại vào buổi sáng trước khi bôi son luôn.

 • Vaseline Lip Therapy

Vaseline is really good at moisturising your lips too, but its petroleum smell is just unbearable for me.

Vaseline thì dưỡng ẩm rất tốt nhưng mùi dầu của nó thì mình không chịu nổi.

 • Nivea Lip Butter

This one comes in different flavours and they all smell amazing! And if you don’t like having glossy lips, this one is your friend. It just doesn’t last long and you need to reapply it more often.

Loại này có rất nhiều mùi mà mùi nào cũng thơm cực! Nếu bạn không thích môi bị bóng thì loại này là tốt nhất. Mỗi tội là không giữ được lâu lắm và phải bôi lại nhiều lần trong ngày.

 • EOS Lip Balm

The only things I like about this is its cute packaging and lovely smell. I can’t really remember how good it is at moisturising my lips haha. I think I only used it once or twice before leaving it home since it’s quite bulky.

Điều duy nhất mình thích ở nó là bao bì cute và mùi thơm. Mình không thể nhớ nổi là nó có dưỡng ẩm tốt hay không luôn. Hình như dùng đúng 1, 2 lần gì đó rồi để ở nhà luôn vì hơi vướng để mang đi.

Applying:

 • Since I mostly use pots instead of sticks, I use my ring finger to apply the product.
 • Hầu như mình toàn dùng hũ chứ không dùng thỏi, nên mình thường dùng ngón nhẫn để bôi sản phẩm lên môi.

IMG_1654 IMG_1655

7 Sunscreen / Kem chống nắg

(if you’re going out or sitting next to a window

/ nếu chuẩn bị ra ngoài hoặc phải ngồi cạnh cửa sổ)

This is the last but not least important step before putting on makeup. Sunscreen is what protects you from dark spots, sun burn, skin cancer etc.

Đây là bước cuối cùng nhưng cũng rất quan trọng trước khi makeup. Kem chống nắng là thứ giúp bảo vệ da bạn khỏi thâm đen, cháy nắng, ung thư da v.v…

Always buy one that indicates protection from both UVA and UVB rays:

 • SPF is the level of protection from UVB rays, with SPF 50 the highest it can get (anything higher than that is pretty ridiculous and doesn’t provide much more protection).
 • PA indicates protection from UVA rays. I’m not sure why but usually only Korean sunscreens have ‘PA’ on their products, with ‘PA+++’ the highest level. Western products would only say something like ‘UVB + UVA’, or just the SPF level.

Luôn luôn mua loại ghi rõ là bảo vệ khỏi cả tia UVA lẫn UVB:

 • SPF là mức bảo vệ khỏi tia UVB, với SPF 50 là mức cao nhất (nếu có ghi SPF cao hơn 50 thì cũng khá ngớ ngẩn vì nó không bảo vệ được nhiều hơn thế đâu).
 • PA là mức bảo vệ khỏi tia UVA. Mình không rõ tại sao nhưng thường sản phẩm của Hàn luôn ghi ‘PA’ trên sản phẩm, với ‘PA+++’ là mức cao nhất. Trong khi đó sản phẩm của Tây chỉ ghi ‘UVB + UVA’, hoặc chỉ ghi mức độ SPF.

Other names: sunblock, suncare/sun protection lotion/oil/cream, SPF lotion…

Product:

IMG_2876

La Roche-Posay Anthelios XL Comfort Lotion SPF 50+

and

Innisfree Eco Safety Perfect Sunblock SPF 50 PA+++

This is the nth layer of products excluding makeup, so obviously I had to spend all my time looking for and testing out gazillions of different sunscreens, to find one that isn’t sticky, oily, leave white marks or feel too stuffy on my face (I’ve tried L’Oréal, Garnier, SkinFood…). And only recently I found ones like that.

Đây là lớp thứ n các sản phẩm bôi lên chưa kể makeup, nên tất nhiên mình phải bỏ rất nhiều thời gian tìm và thử đủ các loại kem chống nắng, để tìm được loại nào vừa không dính, nhờn, để lại vết trắng hoặc bôi vào thấy bì bì (mình đã thử L’Oréal, Garnier, SkinFood…). Và mới gần đây mình đã tìm thấy 2 loại.

I haven’t used both for a long time so I can’t say which one is better than the other, but both of them are definitely better than all of those that I tried before.

Mình chưa dùng cả 2 loại này lâu nên không thể nói loại nào hơn loại nào, nhưng chắc chắn cả 2 đều tốt hơn những loại mình đã thử trước đây.

Applying:

 • Use at least half a tea spoon for your face. This doesn’t sound like a lot, but it’s actually a much bigger amount than you think. If your face can absorb it in less than 5’, you have definitely not used enough sunscreen. This is why you should use at least SPF 50 ones.
 • Pat your face thoroughly until everything is absorbed.
 • Re-apply every 2 hours (if you use makeup then choose a foundation/BB cream with high SPF and re-apply often as well).
 • Dùng ít nhất một nửa thìa pha cafe cho mặt bạn. Nghe thì không nhiều nhưng thực ra nó nhiều hơn bạn nghĩ đấy. Nếu mặt bạn thấm hết được kem chống nắng dưới 5′ thì chắc chắn là bạn chưa dùng đủ kem. Thế nên tốt nhất bạn nên dùng loại có ít nhất là SPF 50.
 • Vỗ mặt nhẹ nhàng để mọi thứ ngấm hơn.
 • Cứ 2 tiếng lại bôi lại một lần (nếu bạn dùng makeup thì chọn loại kem nền có SPF cao và cũng apply lại thường xuyên nhé).

* * * * * * * * * * * * * *

Now you are good to go ahead and apply your makeup! I know it seems quite a lot to put on your face, but that’s why you should only apply enough and not too much so your face won’t feel stuffy. Now if I put makeup on without my skincare products, it would feel all wrong and I can’t bear it. And my makeup will look dull as hell. Get use to having a skincare routine and enjoy it instead of treating it as a chore. Trust me, it will pay off and you won’t regret once you see the result.

Giờ thì bạn có thể trang điểm rồi đó! Nghe thì có vẻ hơi nhiều thứ phải bôi lên mặt, đó là lí do vì sao chỉ nên bôi vừa đủ chứ đừng bôi quá nhiều. Giờ nếu trang điểm mà không dưỡng da trước thì mình không chịu nổi. Mà nhìn makeup lại còn xấu nữa. Hãy làm quen với việc dưỡng da hàng ngày và tận hưởng nó thay vì nghĩ nó là việc gì nặng nhọc. Khi thấy kết quả thì chắc chắn bạn sẽ không hối hận đâu.

* * * * * * * * * * * * * *

Evening skincare routine / Dưỡng da ban đêm:

Evening routine

3 thoughts on “Skincare Routine (part 2/3): Morning + Before Makeup

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s