Skincare Routine (part 3/3): Evening + Before Bed

Beauty, Face, Fun stuff

Evening routine/Before bed:

After a long day with makeup on your face, you need to take good care of your tired skin. Night time is when your skin absorbs nourishments well (especially from 10pm-2am, the ‘golden time’ for skin rest and revitalisation).

Sau một ngày dài với khuôn mặt đầy makeup, bạn cần phải chăm sóc làn da một cách cẩn thận. Buổi đêm là lúc da bạn thẩm thấu các dưỡng chất tốt nhất (đặc biệt là từ 10-2h đêm, khoảng ‘thời gian vàng’ cho da nghỉ ngơi và hồi phục).

You can use the below routine in the morning too, but I do these steps in the evening or on weekends when I have more time.

Bạn có thể dùng routine y hệt buổi sáng, nhưng mình thường làm những bước này vào buổi tối hoặc cuối tuần khi mình thoải mái về thời gian hơn.

There are some steps where I introduce more than 1 product but you only need to use one not all (the one marked with ⭐️ is the one I like the most amongst those listed).

Có một vài bước mình sẽ giới thiệu nhiều sản phẩm nhưng bạn chỉ cần chọn một chứ không phải dùng tất cả (loại mình đánh dấu ⭐️ là loại mình ưng nhất trong số đó).

* * *

1 Makeup Remover / Tẩy trang

Other names: micellar water, cleansing lotion, makeup remover gel…

Product:

IMG_9809

 • Bioderma Sensibio H2O

The first micellar water that I ever used. It was MAGIC. I used to use the normal oil-infused makeup remover, which always irritated my eyes and my skin afterwards. So when I discovered this, I swore to never buy the old ones ever again. This thing just gently wipes off all your makeup without much effort and you don’t even need to wash your face again (I still do, just in case, only if I’m not lazy that day).

Đây là loại micellar water đầu tiên mình từng dùng. Nó đúng là KÌ DIỆU. Hồi trước mình chỉ dùng loại tẩy trang có dầu, mà loại có dầu thường làm mắt mình bị nhờn và da bị mẩn ngứa sau khi dùng. Thế nên khi phát hiện ra loại nước này, mình đã thề không bao giờ mua loại dầu như cũ nữa. Chỉ cần quẹt một cái nhẹ nhàng là đã tẩy maekup được rồi, lại còn không cần rửa lại mặt nữa (mặc dù trừ khi lười ra thì mình vẫn rửa cho chắc).

 • Garnier Micellar Cleansing Water ⭐️

Since Bioderma’s micellar water is pricey, I switched to Garnier’s one (I think it was the first one to copy too lol). It works exactly the same, but is like 3 times cheaper. Only down side is it takes more effort to clean gel liner. Despite this I still repurchase and am still using it.

Vì micellar water của Bioderma khá đắt nên mình chuyển qua dùng của Garnier (hãng đầu tiên bắt chước của Bioderma thì phải lol). Tác dụng y chang nhưng rẻ hơn gấp 3 lần. Tuy nhiên để tẩy được liner gel thì mất công hơn chút. Mặc dù vậy hiện tại mình vẫn tiếp tục mua và dùng loại này.

 • Garnier Micellar Oil Infused Water

This one I only bought because it said non-greasy even though it’s oil-infused. But in the end it still irritates my skin if I don’t wash my face right after using it. Now I only use it to remove my eye makeup. It’s pretty great for less sensitive skin though.

Loại này mình chỉ mua vì nó quảng cáo là không nhờn mặc dù có oil. Nhưng cuối cùng thì nó vẫn làm mình bị ngứa nếu không rửa mặt ngay sau khi dùng. Giờ mình chỉ dùng nó để tẩy trang mắt thôi. Nếu da không bị nhạy cảm thì dùng khá tốt.

Applying:

 • Pour the product onto a cotton pad and gently wipe your eyes makeup. Fold the cotton pad and use the folded edge or use cotton buds to clean between your lashes.
 • Cho một ít sản phẩm vào bông tẩy trang và nhẹ nhàng tẩy makeup mắt trước. Gấp bông lại và dùng cạnh của nó hoặc dùng tăm bông để tẩy kĩ hơn giữa lông mi.

IMG_1658 IMG_1659 IMG_1661

IMG_1660 IMG_1662 IMG_1663

 • Remove makeup from the rest of your face, starting from your cheeks, then forehead, chin and lips. Always swipe upwards to avoid dragging your skin.
 • I always use at least 3 cotton pads to completely remove my makeup: 1 for the eyes and 2 for the rest of the face. And more if I have heavy makeup on.
 • Tẩy trang những chỗ còn lại trên mặt, bắt đầu từ má, tới trán, cằm và môi. Luôn tẩy theo hướng lên trên để tránh kéo xệ da.
 • Mình thường dùng ít nhất 3 bông tẩy trang để tẩy sạch da: 1 cho vùng mắt và 2 cho cả mặt. Và nhiều hơn nếu hôm đó mình trang điểm đậm.

IMG_1666 IMG_1675 IMG_1670

IMG_1671 IMG_1672 IMG_1676

2 Facial Wash

See Morning routine / Xem Dưỡng da ban ngày

IMG_1677 IMG_1679

3 Exfoliator/Scrub / Tẩy da chết

(1-2 times/week / 1-2 lần/tuần)

Exfoliating helps removing dead skin, making your skin softer. But this is not for daily using, only do this 1-2 times/week to avoid hurting your skin.

Tẩy da chết giúp da bạn mềm và sạch hơn. Nhưng chỉ nên làm 1-2 lần/tuần để tránh làm tổn thương da.

Other names: scrub, wash, wash off, mask & peel, peeling gel (for more sensitive skin)…

Product:

SkinFood Black Sugar Mask Wash Off

IMG_9801f

I got this the first time I came to Korea, and also the first time I ever buy any skincare products. SkinFood was the first beauty store I saw when I was in Myeongdong, and I was like “Hmm I think I saw this brand with very good reviews and the name kinda says it all. OK Imma spend all this trip’s money here”. I basically asked the staffs what’s the steps of Korean skincare routine and bought products for all steps lol (which wasn’t necessary…). SkinFood basically stole my skincare virginity (but it was totally worth it).

Mình mua sản phẩm này lần đầu tiên đi Hàn, và cũng là lần đầu tiên mình mua bất cứ sản phẩm dưỡng da nào. SkinFood là cửa hàng đầu tiên mình thấy khi bước vào Myeongdong, và trong đầu đã nghĩ rằng “Hừm hình như mình đã thấy hãng này đâu đó với review rất tốt và tên hãng cũng đáng tin đấy. OK mình sẽ tiêu hết tiền vào đây”. Mình đã hỏi các chị staff thân thiện các bước dưỡng da của hàn và mua tất cả các bước đó hihi (mặc dù không cần thiết lắm…). Nhưng nhìn chung thì vẫn rất đáng tiền.

I’d have never buy a scrub as I’m lazy af, but this one actually turned out to be really really good, and is apparently one of the most popular scrub too.

Có lẽ mình sẽ chẳng bao giờ mua scrub nếu không vào đây vì lười vđ, nhưng hoá ra loại này lại rất tốt nên mình khá hài lòng, và hình như nó cũng là một trong các loại scrub nổi nhất của Hàn.

Applying:

 • Wet your face with warm water and pat to remove excess, leaving your face just damp.
 • Scoop out enough product to cover your face, avoiding the eyes and mouth areas. Gently scrub, concentrating on your T-zone.
 • Leave on for 20′ (or as instructed)
 • Rinse with warm water and use a soft cloth to gently dry your face.
 • Làm ướt mặt với nước ấm và thấm bớt, chỉ để mặt vừa đủ ẩm.
 • Lấy ra đủ scrub để bôi toàn mặt, tránh vùng mắt và miệng. Nhẹ nhàng massage lên da, tập trung vào vùng chữ T (trán & mũi).
 • Để scrub trên mặt tầm 20′ (hoặc như bao bì hướng dẫn)
 • Rửa với nước ấm và dùng khăn mềm để nhẹ nhàng thấm nước.

IMG_1635 IMG_1636

4 Toner

See Morning routine / Xem Dưỡng da ban ngày

IMG_1680 IMG_1682

5 Sheet Mask / Mặt nạ giấy

Sheet mask also acts as a moisturiser like cream and serum, the difference is it kinda forces your skin to absorb the moisture/essence before it can evaporate, hence the immediate effect after removing the mask (brighter and smoother skin). I only use this 1-2 times/week, but I heard Koreans use them daily so, your choice.

Mặt nạ giấy cũng là một bước để giữ ẩm da như cream và serum, điểm khác biệt là nó gần như ép da bạn phải thẩm thấu hết dưỡng chất trước khi chúng kịp bốc hơi, nên tác dụng của mask sẽ dễ thấy hơn ngay sau khi dùng (da sẽ sáng và mướt hơn). Mình chỉ dùng 1-2 lần/tuần, nhưng mình nghe nói người Hàn thì dùng hàng ngày luôn, nên tuỳ bạn lựa chọn hehe.

Other names: mask, gel mask…

Product:

Innisfree It’s Real Facial Mask Sheet (set of 15 different ‘flavours’)

IMG_2878

I think most Korean sheet masks are good, so as long as you choose from reputable brands, it should be fine. I can’t remember the ones I used before, but I’m currently using Innisfree ones and they a very good (and comes in multiple flavours too!).

Mình nghĩ hầu hết mặt nạ giấy của Hàn đều tốt, nên chỉ cần mua từ các hãng có uy tín là OK. Mình không nhớ những loại trước đây mình dùng nhưng hiện tại mình đang dùng của Innisfree và mình thấy rất ổn (lại còn có nhiều mùi khác nhau nữa!).

Applying:

 • Place the sheet mask on your face, close your eyes, relax and leave it on for 15’-20’ (or as instructed).
 • When the time is up, remove the mask.
 • Gently patting your face with the tips of your finger so the product left on your face can be well absorbed.
 • Đặt mặt nạ lên mặt, nhắm mắt, thư giãn và nằm nghỉ 15′-20′ (hoặc như hướng dẫn trên bao bì).
 • Khi hết thời gian thì bỏ mặt nạ đi
 • Nhẹ nhàng vỗ mặt với đầu ngón tay để dưỡng chất còn lại trên mặt thấm tốt hơn.

6 One of the below / Một trong các bước sau

(I’m not sure if you can use these together but I tend to use only one thing or the other each night / Mình không chắc là có dùng được các bước này cùng nhau không nhưng thường mình chỉ dùng một thứ, rồi dùng thứ khác vào đêm khác)

Facial Oil / Dầu bôi mặt

You can either use facial oil or the same morning serum – eye cream – cream steps. I chose facial oil because it’s much quicker and I’m usually dead tired before going to sleep.

Bạn có thể dùng dầu bôi mặt hoặc các bước serum – kem mắt – cream như buổi sáng. Mình chọn dầu bôi mặt vì nó nhanh hơn và ngày nào mình cũng mệt muốn chết trước khi đi ngủ.

Other names: essential oil, concentrate…

Product:

Kiehl’s Midnight Recovery Concentrate

IMG_9807

Best skincare investment ever. It’s oil but it doesn’t leave your face oily at all, and it can be absorbed very easily. I always wake up feeling fluffy (I don’t know how else to describe it lol) and my skin feels super smooth and light.

Sản phẩm nên đầu tư nhất trong các loại skincare mình từng dùng. Đây là oil nhưng không làm mặt bị nhờn chút nào và ngấm rất nhanh nữa. Lần nào tỉnh dậy mình cũng cảm thấy da cực kì mềm mượt và nhẹ như bay.

Applying:

 • Apply 3 drops of product on the palm of the hand and gently warm up between your palms.
 • Press your palms and fingertips to cheek, forehead and chin.
 • Apply the rest onto your décolletage
 • No need to pat afterwards
 • Chỉ cần bóp ra 3 giọt và nhẹ nhàng làm ấm sản phẩm trong lòng bàn tay.
 • Dùng lòng bàn tay và ngón tay thấm lên má, trán và cằm.
 • Bôi những gì còn lại trên tay lên vùng cổ và vai
 • Với sản phẩm này thì không cần vỗ mặt sau khi bôi

IMG_1691 IMG_1692 IMG_1693

IMG_1694 IMG_1695 IMG_1696

Acne Detox / Tẩy trùng mụn

I use this to reduce redness from my spots, which mostly gotten red due to infection and tea tree oil is very effective when it comes to detoxing.

Mình thường dùng dầu trà xanh để giảm đỏ từ vết mụn do bị nhiễm trùng, và thường dầu trà xanh tác dụng rất tốt khi dùng thể khử trùng.

Product:

The Body Shop Tea Tree Oil

IMG_9808

Applying:

 • Use a cotton bud to apply the oil onto each spot. It can be quite sore, but it works.
 • Dùng tăm bông để bôi dầu lên từng vết mụn. Bạn có thể sẽ bị sót, nhưng nó rất có tác dụng.

IMG_1684 IMG_1685

Spot Treatment / Trị thâm

Product:

Trangala – A

IMG_9816

When I need fast healing/spot treating, I’d use this particular product. This is a Vietnamese medicinal cream, made from python fat. It treats scars and dark spots incredibly well, but I limit myself from using it since it kinda makes the skin more vulnerable to sunlight. So don’t use this if not necessary. And don’t ever use it on your whole face.

Khi cần trị thâm hoặc làm lành sẹo nhanh, thường mình sẽ dùng sản phẩm này. Đây là một loại kem thuốc của Việt Nam làm từ mỡ trăn, bạn có thể mua ở nhà thuốc. Loại kem này chữa sẹo và mụn cực tốt, nhưng mình hạn chế dùng vì nó là da bắt nắng dễ hơn. Thế nên không nên dùng khi không cần thiết. Và nhất là đừng bao giờ dùng nó để bôi cả mặt.

Applying:

 • Apply using cotton buds or your finger. Only apply on spots/scars. Avoid smudging it out.
 • Dùng tăm bông hoặc đầu ngón tay để bôi kem. Chỉ bôi lên vết thâm/sẹo. Tránh bôi ra ngoài các vết này.

IMG_1686 IMG_1687 IMG_1688

7 Lip Balm

See Morning routine / Xem Dưỡng da ban ngày

 • Apply plenty of lip balm before going to bed so it can keep your lips moisturised throughout the whole night
 • Bôi thật nhiều dưỡng môi để giữ ẩm cho môi cả đêm

IMG_1689 IMG_1690

* * * * * * * * * * * * * *

Now you can go to bed and enjoy your beauty sleep. And then wake up the next morning with beautiful skin!

Giờ thì bạn có thể lên giường đi ngủ được rồi đó. Và thức dậy sáng hôm sau với làn da siêu khoẻ đẹp nhé!

* * * * * * * * * * * * * *

Morning skincare routine / Dưỡng da ban ngày:

Morning routine

3 thoughts on “Skincare Routine (part 3/3): Evening + Before Bed

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s