Guide to Seoul 2018 🇰🇷 (part 1/4): Historical Areas… and a P💩💩p Cafe

Fun stuff, Rest of The World, Travelling

Places I cover in this post include: Bukcheon Hanok Village – Gyeongbokkung Palace – Gwanghwamun Square – Cheonggyecheon Stream – Insadong

Những nơi mình nhắc tới trong bài: Làng cổ Bukchon Hanok – Cung Cảnh Phúc – Quảng trường Gwanghwamun – Suối Cheonggye – Khu phố Insadong

IMG_1112f

These are the most popular (aka touristy) destinations when visiting Seoul for the first time. They’re located in Jongno-gu (Jongno district), the historical areas of Seoul.

Đây là những điểm du lịch nổi tiếng và “chính thống” nhất nếu bạn tới thăm Seoul lần đầu. Các điểm này đều nằm trong Jongno-gu (quận Jongno), khu vực cổ kính của Seoul.

It is possible to visit all of these places in 1 day since they’re quite close to each other. But if you’re not in a rush, I recommend splitting these into 2 days or 1 and a half day (the other half for shopping/resting or something else lol) so you can fully enjoy each destination.

Các bạn có thể đi thăm hết các địa điểm này trong vòng 1 ngày vì chúng khá gần nhau. Tuy nhiên nếu không gấp gáp về thời gian thì nên chia ra làm 2 ngày hoặc 1 ngày rưỡi (nửa ngày còn lại có thể đi shopping hoặc nghỉ ngơi) để có thể chiêm ngưỡng và tận hưởng được hết vẻ đẹp của từng địa điểm.

IMG_0235f

I’m not going into details about the history of each place since finding out about that is also part of the joy when visiting a new destination. What I’m trying to do is to give you some tips before visiting these places, what to expect and what not to do, as well as suggesting a reasonable itinerary for you trip (basically trying to make your life easier lol). I’m not sponsored in any way so rest assure that these are from my real experience.

Mình sẽ không đi sâu vào lịch sử của mỗi địa điểm vì việc tìm hiểu về nó cũng là một niềm vui khi khám phá ra nơi mới, nên việc đó sẽ dành cho bạn. Cái mình muốn làm ở đây là đưa ra các mẹo nhỏ khi tới thăm những nơi này, cái gì nên để ý, cái gì không nên làm, cũng như gợi ý về lịch trình đi cho các bạn. Mình không được trả tiền để PR cái gì hết nên yên tâm rằng đây là kinh nghiệm thật của mình haha.

1 Bukcheon Hanok Village /  Làng cổ Bukchon

IMG_0236f

This is where you can see the traditional houses, called hanok, of old Korea.  The village consists of many teahouses, workshops, boutiques and mini galleries. It is the perfect place if you’re the type that love getting lost in old quarters and wandering small alleys. But do be mindful and keep it quiet and clean since it’s still a residential area.

Tại đây bạn sẽ được chiêm ngưỡng những ngôi nhà cổ mang tên hanok của Hàn Quốc thời xưa. Trong ngôi làng này có rất nhiều quán trà, xưởng thủ công, boutique và phòng trưng bày nhỏ. Đây là nơi lý tưởng dành cho những ai thích lang thang ở các khu phố cổ và các con ngõ nhỏ. Nhưng hãy nhớ giữ phép tắc và đi nhẹ nói khẽ cười duyên cũng như không vứt rác bừa bãi ở đây nhé, vì đây vẫn là một khu dân cư có người sống bình thường.

IMG_0154f

This is the only place amongst the one listed above that I went to on a separate day. It’s best to come here early when there aren’t too many tourists around. Unlike most touristy spots where you need a ticket to get in, this is an actual neighbourhood where people still live in so you can come here at any hour without having to wait for the opening time. However the Bukchon Information Center only opens around 9am-6pm and you might want to grab a map from there if you want to find all the popular “8 photo spots”.

Đây là điểm duy nhất mà mình đi vào một ngày khác với các điểm còn lại mình liệt kê ở đầu bài. Tốt nhất là các bạn nên tranh thủ đến đây từ sáng sớm khi chưa có quá nhiều khách du lịch. Khác với các điểm du lịch khác mà bạn cần mua vé để vào, đây là một khu dân cư nên bạn có thể đến bất cứ lúc nào mà không cần đợi tới giờ mở cửa. Tuy nhiên quầy thông tin du lịch Bukchon thì chỉ mở cửa từ 9h sáng tới 6h tối thôi. Nếu muốn tìm thấy hết “8 điểm chụp ảnh” nổi tiếng ở ngôi làng này thì bạn nên lấy một tấm sơ đồ từ đó.

IMG_0240f

Here’s a snap of the 8 photo spots (I got the map while leaving the village lol).

Đây là ảnh mô tả 8 điểm chụp đó (mình lấy một tờ bản đồ trong khi quay về huhi).

Photo 13-05-2018, 15 36 46f

Photo 13-05-2018, 15 36 18f

With that said we were actually there around 11am… when the place was swarmed by tourists lol (so maybe be there around 8-9am). Our time were limited since we were on a business trip, so instead of spending time trying to find all the “8 photo spots”, we decided to just wander around to discover the place ourselves. Following the map and going on the same busy paths with everyone else would just end up not having much of a peaceful air to enjoy a beautiful place like this.

Tuy nói vậy nhưng mình lại đến đây lúc 11h trưa hờ hờ… lúc đấy thì khách du lịch đông nhung nhúc rồi (nên hãy đến từ tầm 8-9h sáng cho chắc ăn). Thời gian của mình khá hạn hẹp vì lúc đó đi công việc, nên thay vì tốn thời gian đi tìm 8 điểm chụp ảnh kia thì bọn mình quyết định tự lang thang và khám phá nơi này. Nếu đi theo bản đồ thì chắc chắn đi đâu cũng sẽ gặp phải rất nhiều du khách khác, trong khi ở nơi đẹp như thế này thì phải tận hưởng không khí trong lành yên tĩnh chứ.

IMG_0218f

IMG_0139f

IMG_0241f

IMG_0137f

IMG_0237f

IMG_0220f

IMG_0147f

IMG_0144f

IMG_0149f

Tip 1: If you do plan on getting some nice pictures without people in the background but happen to arrive late like us, definitely just wander around instead of going to those “8 photo spots”. At least that’s how I got my photos. Or else, just wake up and go early in the morning.

Tip1: Nếu bạn dự định chụp nhiều ảnh mà không có người phía sau mà lại đi muộn như mình, thì nên tự đi lang thang vào các chỗ vắng hơn là xông đi “8 điểm chụp ảnh” nổi tiếng kia. Ít nhất thì đấy là cách mình làm để có ảnh 😂 Còn nếu không thì cứ dậy sớm mà đi thôi.

IMG_0246f2

Even without the map we were able to discover many beautiful places in the area and some of the 8 spots as well. But if you have the time or arrive early, definitely get the map. I wasn’t able to visit all the places so it’s quite a shame 😢 But I’ll definitely spend more time here next time!

Kể cả khi không có bản đồ thì bọn mình cũng khám phá được rất nhiều điểm đẹp trong khu này và một vài điểm trong số 8 điểm kia nữa. Nhưng nếu bạn có thời gian hoặc đến được sớm thì cứ lấy bản đồ để đi cho hết nhé. Mình không kịp đi nên khá tiếc, nhưng chắc chắn lần sau sẽ quay lại phục thù!

IMG_0164f

Tip 2: For those who want to hire a hanbok to walk around taking pictures here, there are plenty of shops around (alongside souvenir shops too). You’ll definitely see them on your way to the village or the Information Center. And don’t worry about standing out. 90% of female tourists I saw there were wearing hanbok.

Tip 2: Dành cho các bạn có ý định thuê hanbok mặc để đi loanh quanh chụp ảnh: ở quanh đây có cực kỳ nhiều các hàng cho thuê (và các hàng lưu niệm). Chắc chắn bạn sẽ thấy một vài hàng trên đường đi tới khu làng cổ hoặc tới quầy thông tin. Và đừng lo nếu bạn sợ bị khác người, vì 90% du khách nữ mình nhìn thấy lúc đó là đang mặc hanbok hết.

IMG_0228f

IMG_0230f

Bukchon Information Center / Quầy thông tin du lịch Bukchon:

📍 37, Gyedong-gil, Jongno-gu, Seoul
서울특별시 종로구 계동길 37 (계동)

🕘 9:00-18:00 (winter / mùa đông) | 9:30-18:30 (summer / mùa hè)

2 Gyeongbokgung Palace / Cung Cảnh Phúc (Gyeongbok)

IMG_1139f

Gyeongbokgung Palace was the main royal palace of the Joseon dynasty. It remains the largest of all five palaces, and probably the most beautiful. Hence why if you only have time to visit one, this is the place to be.

Cung Cảnh Phúc là hoàng cung chính thời Joseon. Đến nay đây vẫn là cung điện lớn nhất trong năm cung điện hoàng gia, và có lẽ cũng là cung điện đẹp nhất. Thế nên nếu chỉ có thời gian tới thăm một cung, thì đây là nơi bạn nên đến nhất.

Tip 1: Except on Tuesdays, you can see the Royal Guard-Changing Ceremony at Gwanghwamun Gate (the main gate) at 10am before visiting the palace, or afterwards at 2pm. It lasts about 20 minutes.

Tip 1: Trừ thứ Ba hàng tuần, các bạn có thể xem lễ đổi gác diễn ra ở cổng Gwanghwamun (cổng chính) lúc 10h sáng trước khi vào thăm cung điện, hoặc 2h chiều sau khi thăm xong. Buổi lễ diễn ra tầm 20 phút.

IMG_1058f

Buying tickets: After entering Gwanghwamun gate, the ticket office is located on the right side (I went straight to the ticket gate where I thought they’d sell tickets there and had to walk all the way back under the sun to the ticket office…). Take a look to see which one is the shortest line to queue because when I was there, there was a queue that only had like 4 people but everyone was too worried about not standing in the sun that nobody noticed it until I stood there lol (so I luckily got my tickets quite quickly). You can pay with either cash or card.

Mua vé: Sau khi đi qua cổng Gwanghwamun thì quầy bán vé sẽ ở phía tay phải của bạn (mình không để ý nên đi thẳng vào quầy soát vé, tưởng sẽ bán luôn ở đó, thế là phải đi bộ dưới trời nắng chang chang nguyên đoạn trở lại để ra mua vé…). Nhìn kĩ xem hàng nào ít người nhất thì đứng vào đó xếp hàng đợi mua nhé. Lúc mình ở đó có hàng chỉ có 4 người mà ai cũng đang lạo nhạo lộn xộn để xem đứng đâu cho đỡ nắng nên chả ai để ý hàng đó cho tới khi mình đứng vào (thế nên mình đã may mắn mua được vé cực nhanh). Bạn có thể trả bằng tiền mặt hoặc thẻ đều được.

IMG_1060f

IMG_1062f

I bought tickets for 9 people. Whatever the number of your group they’d still print out just 1 ticket with the number of people on it. Such a great idea!

Đoàn mình có 9 người. Mua bao nhiêu vé họ cũng sẽ chỉ in 1 tờ thôi và in số người vào lên đó. Vừa tiết kiệm vừa bảo vệ môi trường hehe 😁

IMG_1063f

Tip 2: If you wear a hanbok, you get in for free!

Tip 2: Nếu bạn mặc hanbok, bạn sẽ được vào cửa miễn phí!

IMG_1066f

The palace is HUGE. So expect to spend at least 3 hours in there (we spent 4). You will need more than that if you also visit the National Folk Museum of Korea located on the palace grounds. We actually visited the museum in 2014 so we skipped it this time. But it’s actually really nice inside so do pay a visit when you’re there. There’s another museum there, the National Palace Museum of Korea, but I haven’t been to that one (although I have to say, I’ve been to several museums in Korea and all of them are curated very nicely).

Hoàng cung này cực kỳ rộng. Vậy nên hãy giành ra ít nhất là 3 tiếng để đi lại ở đây (mình ở đây 4 tiếng). Bạn sẽ còn cần nhiều thời gian hơn nữa nếu định đi thăm Bảo tàng Dân gian Quốc gia Hàn Quốc nằm trong khuôn viên cung điện. Mình đã vào đây năm 2014 nên lần này không đi nữa, tuy nhiên nếu có thời gian thì rất nên đi vì bên trong rất đẹp. Còn một bảo tàng nữa ở đây là Bảo tàng Cung điện Quốc gia Hàn Quốc, mình chưa đi nhưng trong số tất cả các bảo tàng mình đã đi ở Hàn thì chỗ nào cũng đáng đi hết.

IMG_1079f

Tip 3: They also offer free English tour (1 to 1 hour 30 min) departing from in front of the information center at Heungnyemun Gate at 11:00, 13:30 and 15:30.

Tip 3: Ở đây có tour tiếng Anh miễn phí (kéo dài 1~1 tiếng rưỡi) bắt đầu từ phía ngoài quầy thông tin ở cổng Heungnyemun vào lúc 11:00, 13:30 và 15:30.

The palace was our first stop on another day (also started at 11:30am…), and from here on we went to all the other destinations listed above during that one day. Since we couldn’t make it to the free guided tour, we just grabbed a map and go around following the numbered order (both English and Vietnamese maps are available). Even of you’re not a big fan of history, do grab one and read a bit about each point. It’s a lot more interesting than walking around aimlessly in such a place.

Cung Cảnh Phúc là điểm đầu tiên mình đi của ngày hôm đó (cũng từ tầm 11:30 trưa…), và từ đó thì mình đã đi hết các điểm liệt kê bên trên trong ngày. Vì không kịp đi tour hướng dẫn miễn phí kia nên bọn mình chỉ dùng bản đồ có sẵn ở đó và đi theo thứ tự đánh số trên đó (có cả bản đồ tiếng Anh và tiếng Việt nhé). Kể cả nếu bạn không quan tâm tới lịch sử lắm thì cũng hãy lấy một tấm và đọc một chút về mỗi điểm nhé. Vì như thế sẽ thú vị hơn nhiều so với việc chỉ đi lang thang vô định trong một nơi như vậy.

IMG_1068f

Each place has a nice, short introduction on the map as well as on site so it wasn’t too bad (you can always google for more lol). Don’t worry if you can’t find the last point on the map, because they’re still restoring it (since 2005).

Mỗi điểm đều có vài dòng giới thiệu ngắn gọn súc tích cả trên bàn đồ lẫn bảng hướng dẫn tại điểm đó nên cũng không quá tệ (nếu muốn biết thêm thì lại google hoy). Và đừng lo nếu bạn không tìm được điểm cuối cùng, vì nó vẫn đang được trùng tu chưa xong (từ năm 2005).

IMG_1083f

IMG_1092f

IMG_1094f

IMG_1098f

IMG_1040f

IMG_1105f

IMG_1110f

IMG_1108f

IMG_1039f

You can either finish your tour by visiting the museum, or escaping through the East Gate where you will be able to see the Blue House – the executive office and official residence of the President of the Republic of Korea. There’s a spot there just for you to take pictures with the Blue House at the back.

Bạn có thể kết thúc chuyến tham quan bằng cách vào thăm bảo tàng, hoặc đi ra ở Cổng phía Đông của cung điện. Tại đó bạn sẽ nhìn thấy Nhà Xanh – nơi làm việc và sinh sống chính thức của Tổng thống Hàn Quốc. Ở đây còn có hẳn một điểm dành riêng cho bạn để đứng chụp ảnh cùng Nhà Xanh nữa.

IMG_1117f

From there on, you can leisurely walk down the beautifully shaded road (turn left from outside the gate) towards Gwanghwamun Square. Just follow the palace’s stone wall! On your way there, there would be plenty of pretty little café where you can have a rest, get refreshments and some light snacks. And there’s many more cute shops on the way 😍

Từ đó, bạn có thể thong thả đi dưới con đường rợp bóng cây cực đẹp này (rẽ trái từ cổng ra nhé) về phía quảng trường Gwanghwamun. Chỉ cần men theo bức tường đá của cung điện là tới! Trên đường đi, bạn sẽ thấy rất nhiều các hàng cafe nhỏ để dừng chân mua nước uống hoặc ăn nhẹ trước khi đi tiếp. Ngoài ra còn có nhiều shop dễ thương khác nữa 😍

IMG_1122f

IMG_1128f

IMG_1129f

IMG_1135f

IMG_1127f

Meeting Soohorang and Bandabi on the way 😁 (they’re the 2018 Winter Olympics official mascots btw if you don’t know)
Trên đường đi gặp 2 bạn biểu tượng của Thế vận hội mùa đông 2018 nè – Soohorang và Bandabi.

Gyeongbokgung Palace / Cung Cảnh Phúc:

💵 Adults (ages 19-64): ₩3,000 / Children (ages 7-18): ₩1,500
Người lớn (19-64 tuổi): ₩3,000 / Trẻ em (7-18 tuổi): ₩1,500

You can also buy the Integrated Palace Ticket for ₩10,000 to visit all four Palaces (Changdeokgung Palace, Changgyeonggung Palace, Deoksugung Palace, Gyeongbokgung Palace) and Jongmyo Shrine.
Bạn có thể mua vé kết hợp giá ₩10,000 để thăm 4 cung điện (Changdeokgung, Changgyeonggung, Deoksugung, Gyeongbokgung) và đền Jongmyo.

📍 161, Sajik-ro, Jongno-gu, Seoul
서울특별시 종로구 사직로 161 (세종로)

🕘 9:00 – 17:00 / 18:00 depending on the month / tuỳ tháng
Closes Tuesdays /
Đóng cửa thứ Ba hàng tuần

3 Gwanghwamun Square / Quảng trường Gwanghwamun

There was a rally or something on Gwanghwamun square that day so we didn’t cross over, we just walked on the parallel sidewalk to go towards Cheonggyecheon stream lol. Below are photos of the square I took from 2014 😂

Hôm đấy bên quảng trường Gwanghwamun đang ầm ĩ biểu tình hay gì đó đông lắm nhìn hơi rén nên bọn mình không sang… Chỉ đi bên kia đường nhìn sang thôi 😂 Còn dưới đây là ảnh ở quảng trường mình chụp từ 2014 nhé =))

Gwanghwamun Square is right outside, opposite of Gwanghwamun Gate where you entered the palace. The square is a national landmark and a public area where many activities occur (people leisurely hanging around, celebrities busking, rallies…).

Quảng trường Gwanghwamun nằm ngay bên ngoài, đối diện với cổng Gwanghwamun mà bạn đã đi qua để vào cung điện. Đây là một điểm mốc quan trọng của thành phố cũng như khu vực công cộng nơi luôn có rất nhiều sự kiện diễn ra (người người đi dạo, ca sĩ nổi tiếng tới hát rong, biểu tình v.v…).

At the center of the square is the Statue of King Sejong the Great who invented the Hangeul, the Korean alphabet. Further down the road is the Statue of Admiral Yi Sun-Shin and his famous turtle ship (yes the one that Mino and Zico always rap about).

Ở trung tâm quảng trường là bức tượng vua Sejong (Thế Tông), người đã tạo nên bản chữ cái Hàn Quốc, Hangeul. Đi ra xa nữa là tượng tướng quân Yi Sun-Shin (Lý Tuấn Thần) và tàu con rùa nổi tiếng của ông (turtle ship mà Mino với Zico hay nhắc đến đó các mẹ).

On our way my mum saw this street vendor and decided to buy a cup of beondegi – Korean silkworm pupae. This isn’t a new dish to us Vietnamese but it is new that it’s sold as a snack on the street lol.

Trên đường đi mẹ mình đã kịp làm một cốc nhộng ăn vặt trên đường (beondegi) =)) thề lần đầu tiên biết ở Hàn bán món này ăn vặt 😂

IMG_1156f

IMG_1157f

Gwanghwamun Square / Quảng trường Gwanghwamun:

📍 172, Sejong-daero, Jongno-gu, Seoul
서울특별시 종로구 세종대로 172 (세종로)

4 Cheonggyecheon Stream / Suối Cheonggye (Thanh Khê Xuyên)

Also from 2014 // Ảnh từ 2014

Keep walking straight until the end of the Gwanghwamun Square (and a bit more), you should be able to see signs of Cheonggyecheon Stream on the left.

Đi thẳng xuống hết quảng trường Gwanghwamun (quá một tí), bạn sẽ thấy dấu hiệu của suối Cheonggye về phía bên trái.

SONY DSC

You can tell this is from 2014 from the editing lol. Featuring my needed-to-be-bleached roots/hair
Nhìn màu ảnh là biết 2014 hén 😂 tóc tai kìa má ơi

The stream was restored in 2005 and became a haven of nature in the heart of the bustling city. Though debatable, some sources say the restored stream helped lowering the temperature of Seoul during summer as well as (somewhat) improving air quality.

Con suối này được khôi phục vào năm 2005 và trở thành một ốc đảo thiên nhiên giữa lòng thủ đô bận rộn. Dù vẫn còn nhiều tranh cãi, nhưng có nhiều nguồn nghiên cứu đã nói con suối này giúp nhiệt độ của Seoul giảm xuống trong mùa nóng gắt và phần nào giúp cải thiện cho không khí trong lành hơn.

IMG_1169f

All in all, it’s a really nice place to just sit back and relax, or take a nice long stroll. When you’re done, go back up on the street via the stairs located on either side along the stream. There were many food trucks (and small stalls selling handmade souvenirs and jewelries) alongside the street, perfect for snacking during that time.

Dù sao đi nữa thì đây cũng là nơi tuyệt vời để bạn dừng chân ngồi nghỉ ngơi thư giãn, hoặc đi tản bộ một lúc lâu. Sau đó, bạn có thể quay lại mặt đường bằng các cầu thang ở dọc hai bên suối. Trên đoạn đường này có rất nhiều xe bán đồ ăn (và các quầy nhỏ bán hàng thủ công) suốt một dọc đường, cực lý tưởng để ăn lót dạ vào giờ chiều.

IMG_1158f

IMG_1159f

IMG_1164f

IMG_1166f

IMG_1172f

IMG_1175f

Spicy rice cake // Bánh gạo cay // Ddeokbokki

IMG_1176f

IMG_1177f

Cotton candy // Kẹo bông // Somsatang

IMG_1180f

Egg bread // Bánh trứng // Gyeran bbang

IMG_1181f

Sugar candy // Kẹo đường // Bbopki

Cheonggyecheon Stream / Suối Cheonggye:

📍 Taepyeong-ro 1-ga, Jung-gu, Seoul
서울특별시 중구 태평로1가 ~성동구 신답철교

5 Insadong

From the street alongside Cheonggyecheon Stream, keep walking down and you’ll be led to Insadong – the traditional heart of Seoul. Here you can get to experience Korean traditional culture firsthand.

Từ con phố dọc suối Cheonggye, tiếp tục đi bộ và bạn sẽ tìm thấy Insadong – khu phố cổ truyền của Seoul. Tại đây bạn sẽ được tận mắt nhìn và thưởng thức văn hoá truyền thống của Hàn.

Screen Shot 2018-05-14 at 02.00.49f

It was perfect that we went on a Saturday because the main street, Insadong-gil, is blocked off from traffic every weekend so we can freely walk around. This is the perfect place to get the most traditional Korean souvenirs. You can also find art galleries, bookstores, teahouses, cafés and restaurants etc. should you decided to have dinner.

May mắn là mình đã đi vào một ngày thứ Bảy, vì con phố chính Insadong-gil được chặn vào mỗi cuối tuần để người ta có thể đi bộ thoải mái ở đây. Đây là nơi bạn có thể mua được những món lưu niệm đặc trưng nhất của Hàn Quốc. Bạn cũng có thể tìm thấy các các phòng trưng bày, nhà sách, quán trà, café và nhà hàng ở đây nữa nếu quyết định ăn tối ở khu này luôn.

IMG_1202f

IMG_1201f

IMG_1205f

They have the mean Turkish ice cream here too
Ở đây có cả cái món kem lừa đảo của Thổ Nhĩ Kỳ nè

IMG_1217f

If you find the area using the address I listed below, the first thing you see would be the Ssamziegil mall. Inside there are small handicraft shops that sell locally made goods, another good destinations for unique souvenirs. Art and craft lovers would love this place. It has a unique spiralling hallway, connecting every levels, that leads you all the way to the top (instead of stairs, but they still have the escape stairs).

Nếu bạn tìm tới Insadong bằng địa chỉ mình ghi bên dưới thì điểm đầu tiên đập vào mắt bạn sẽ là khu mua sắm Ssamziegil. Bên trong là hàng loạt các cửa hàng nhỏ xinh bán đồ thủ công và sản phẩm thời trang được sản xuất trong nước; đây cũng là một địa điểm thích hợp nếu bạn đang đi tìm đồ lưu niệm. Những ai thích đồ thủ công handmade chắc chắn sẽ thích chỗ này. Ở đây có lối đi rất đặc biệt đấy là hành lang xoáy ốc nối tất cả các tầng với nhau (thay vì lên bằng thang bộ, nhưng vẫn có thang bộ thoát hiểm phía sau).

IMG_1193f

IMG_1191f

This store sells custom made music boxes where you can choose everything from the artwork and accessories to the tune (classical or modern, ,you name it)
Cửa hàng này bán hộp nhạc tự chọn được từ hình vẽ, đồ trang trí cho tới nhạc riêng (có cả nhạc cổ điển lẫn hiện đại luôn, có cả Gee…)

IMG_1192f

Testing the tunes // Nghe thử nhạc

On top of the mall is the beautiful Sky Garden, and the famous Poop Café lol (idk its real name). I wasn’t too fond of taking pictures of that but I did have a few footages, so you can check that out in the video at the end of this post 💩

Tầng thượng trên cùng của toà nhà là Sky Garden, một khu vườn nhỏ có chỗ ngồi nghỉ ngoài trời và vài hàng café, trong đó có hàng café cục 💩 nữa (mình chịu không biết tên thật là gì). Hàng café cũng không quá cute nên mình không chụp nhiều 😂 nhưng có quay, nên bạn có thể xem video dưới cùng nhé 😂

IMG_1188f

I was actually taken to Insadong by some Korean friends before and we had dinner at a vegan restaurant then hang out at one of the chicken-and-beer restaurant near by, for beer. It was fun and interesting to see firsthand how Korean drink; they always order a shot of soju to be dropped into a pint of beer to make “soju bomb” (apparently their beer is too bland for them). Also how they used the flat stainless steel chopstick to “mix” the drink is amusing. Too bad I don’t have any photo or video of that haha (maybe try google or youtube?).

Trước đó vài hôm mình đã được mấy đứa bạn Hàn dẫn đến khu này vào một nhà hàng ăn chay khá ngon, sau đó thì ra một quán gà-và-bia đặc trưng của Hàn để uống bia. Đấy là lần đầu tiên mình được tận mắt nhìn tụi nó uống theo phong cách Hàn nên thấy khá thú vị; bao giờ cũng gọi thêm một chén soju mỗi khi gọi một cốc bia để pha vào thành “soju bomb” (vì với người Hàn thì bia vị quá nhạt). Xem cách “pha” bằng cái đũa inox dẹt cũng vui nữa. Tiếc là mình không quay chụp gì lại (google hoặc youtube chắc có đó haha).

IMG_0414f

Not the one we ate at but this was in front of it. And it looked cute. So I snapped a picture lol
Đây không phải hàng mình ăn mà nó nằm ở phía trước quán, nhưng đẹp nên mình chụp hê hê

IMG_0419f

Notes: You will get shit drunk with soju bomb without realising it soon enough, so stay away from it if you’re not used to it or not with people you trust your life with. Same thing with normal soju and makgeolli (rice wine). They taste nice, not too strong, but you’ll be knocked out before you know it if you keep drinking cuz it happens very very slowly.

Chú ý: Chắc chắn bạn sẽ say như  🐶 nếu nghĩ uống món này chả mạnh lắm và nốc như đúng rồi. Giống như soju thường và rượu gạo makgeolli, đồ uống có cồn của Hàn thường vị không mạnh lắm, nhưng lại ngấm dần ngấm lâu nên ai không kinh nghiệm thấy nhẹ uống nhiều sẽ say ngất lúc nào không biết. Thế nên nếu không uống quen hoặc không đi cùng những người bạn cực kỳ tin tưởng thì tránh xa mấy món này ra nhé.

IMG_0416f

The most intriguing and funny thing I found in Insadong is, all the famous chain stores/brands here have their name displayed in Hangeul. For example I didn’t even noticed that this was a Starbucks café because their name was written as SEUH-TAH BUHKS-SEUH KOH-PI  😂 😂 😂 I’m dead.

Điều mà mình thấy thú vị và buồn cười nhất ở Insadong lại là đây: tất cả các cửa hàng chuỗi lớn nổi tiếng thế giới ở đây đều phải để tên bằng tiếng Hàn. Ví dụ như hàng Starbucks này, mình đi ngang qua mà không hề hay biết vì nó viết tên là SỪ-TA-BẤC-CỪ 🙂 🙂 🙂 Lúc nhìn ra xong cười gần chết.

IMG_1210f

Same thing happened to Etude House, Innisfree, Tony Moly etc.

Kể cả Etude House, Innisfree rồi Tony Moly các kiểu cũng thế luôn.

IMG_1214f

IMG_1215f2

Oh yes I tested (and bought) some shades from the Red Velvet collection. I LOVE IT. The stain was still there the next day after some cleansing and showering.
Hôm đó mình đã thử và đã mua mấy màu trong collection của Red Velvet. THÍCH CỰC LUÔN. Hôm sau vẫn còn vết màu mặc dù đã dùng cả tẩy trang lẫn tắm.

IMG_1231f

IMG_1224f

Ooooooh I also found the supposedly-sold-out limited edition hair dye from EXO x Nature Republic at the Insadong branch!!! But only 3 colour were left though 😂 I didn’t plan on looking for it to buy but since I heard they’re sold out everywhere… Gotta buy!

Àaaa với cả mình còn tìm được thuốc nhuộm tóc phiên bản có hạn của EXO x Nature Republic ở chi nhánh Insadong nữa!!! Mỗi tội còn mỗi 3 màu 😂 Lúc đầu cũng không có ý định tìm mua mà nghe bảo đã hết hàng ở khắp nơi rồi nên nhìn thấy ở đây cái phải mua vội luôn hihi.

IMG_1225f

Insadong:

📍 62, Insadong-gil, Jongno-gu, Seoul
서울특별시 종로구 인사동길 62 (관훈동) 일대

Ssamziegil / Ssamjigil:

📍 44, Insadong-gil, Jongno-gu, Seoul
서울특별시 종로구 인사동길 44 (관훈동)

🕘 10:30 – 20:30

* * * * * * * * * * * * * *

Suggested itinerary / Gợi ý hành trình:

Gyeongbokgung Palace, Gwanghwamun Square, Cheonggyecheon Stream and Insadong will be the perfect itinerary on a Saturday and in that order. Go early to catch the guard changing performance and the free guided tour. You can just leisurely walk from one place to another because they’re very close to each other.

Cung Cảnh Phúc, quảng trường Gwanghwamun, suối Cheonggye và khu Insadong hoàn toàn có thể đi được trong vòng một ngày, theo đúng thứ tự đó, và nên đi vào thứ Bảy. Nên đi sớm để kịp xem đổi gác và tour tiếng Anh miễn phí nữa. Sau đó bạn chỉ việc thong thả đi bộ từ điểm này tới điểm khác vì chúng cực kỳ gần nhau.

We started at Gyeongbokgung Palace around 11:30am and finished at Insadong around 5:30pm before heading for dinner. Everything was just right and nothing was rushed. We wander around Insadong until quite late too. You start earlier if you also want to visit the museum. You can check the time marked on my video to estimate the time spent at each location.

Mình bắt đầu từ Cung Cảnh Phúc vào khoảng 11:30 sáng và kết thúc ở Insadong lúc 5:30 chiều trước khi đi ăn. Mọi thứ ngày hôm đó đều ổn và không bị vội vàng gì. Bọn mình còn có thời gian đi chơi ở Insadong tới muộn nữa. Có thể bạn sẽ muốn đi sớm hơn nếu định đi thăm bảo tàng trong cung điện. Bạn có thể xem thời gian mình viết trên video tại mỗi điểm để tham khảo xem nên ở lại mỗi điểm bao lâu.

IMG_1121f

Save Bukcheon Hanok Village for a weekday so it will be less crowded. Especially if you’re planning to hire a hanbok, you’ll need time to find a store, choose a design and put it on as well as returning it later. Also the village deserves a nice long stroll. Visit a teahouse too! The other half of the day you can spend shopping in Myeongdong or Hongdae, or just resting at the hotel if you’re tired from all the walking.

Riêng làng cổ Bukchon Hanok thì nên để ngày thường vì sẽ đỡ đông hơn chút. Nhất là nếu bạn định thuê hanbok để mặc thì cần thời gian để tìm cửa hàng, chọn mẫu váy rồi mặc vào nữa, sau đó thì phải có thời gian để đem trả nữa. Thêm nữa, ngôi làng này rất xứng đáng để bạn dành ra vài tiếng tản bộ lang thang khám phá. Nếu có thời gian thì nên ngồi lại một trong các quán trà ở đó nữa! Còn nửa ngày còn lại có thể dành cho shopping ở Myeongdong hay Hongdae, hoặc nghỉ ngơi ở khách sạn nếu bạn chán đi bộ rồi.

IMG_0141f

And that’s it for part 1! Thanks for reading and stay tuned for part 2 in Myeongdong and Hongdae 💖 See ya real soon!

Và tới đây là hết phần 1 rồi! Cảm ơn bạn đã đọc và hãy đón chờ phần 2 ở Myeongdong và Hongdae nhé 💖 Hẹn sớm gặp lại.

* * * * * * * * * * * * * *

* * * * * * * * * * * * * *

Part 2: Shopping in Myeongdong (StyleNanda, LINE Friends Store etc.) &Hongdae at Night

Part 3: Gangnam (Coex Mall, SMTOWN, Garosugil & more)

Part 4: All you need to know before going to Seoul, Korea

* * * * * * * * * * * * * *

Got any question? Leave a comment below or pop an anonymous question in my Ask.fm

Nếu bạn có thắc mắc gì, bạn có thể comment bên dưới hoặc hỏi trong Ask.fm của mình.

Ask Me button

2 thoughts on “Guide to Seoul 2018 🇰🇷 (part 1/4): Historical Areas… and a P💩💩p Cafe

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s