Guide to Seoul 2018 🇰🇷 (part 3/4): Gangnam 101 (2/3) 🇰🇷 SMTOWN

Fun stuff, Rest of The World, Travelling

Part 3: Gangnam (Coex Mall, SMTOWN, Garosugil & more)

 3.1 General Guide (Stay, Eat & Shop)

 3.2 SMTOWN Coex Artium & SM Communication Center

 3.3 Garosu-gil Area

If you’ve known me for a while, you know I’m a huge SM stan. Not just for their artists, but literally for the company itself. Not only can they sophistically glam up their artists and create aesthetically pleasing music videos, they are also putting out more and more quality music that can please both the mainstream audience as well as listeners with pickier taste (cue SM Station songs), which shows how much effort was put in. Business wise, I simply have so much respect for them (they just know how to make money from fans I’m not even mad lol). And after this trip, that level of respect just increased twofold. I can ramble on for a whole day but let’s save that for another time. Today I’ll just let you see for yourself SM Entertainment‘s version of Disneyland’s.

Nếu bạn đã biết mình từ lâu, thì chắc bạn cũng biết mình là fan bự của nhà SM. Không chỉ là fan nghệ sĩ của họ, mà là chính công ty luôn. Họ không những có thể làm đẹp hình ảnh cho nghệ sĩ một cách khéo léo và tạo ra các video âm nhạc đẹp mắt, mà còn ngày càng sản xuất ra nhiều các bài hát cực kì chất lượng. Những bài hát này vừa dễ dàng tiếp cận với khán giả đại chúng, lại vừa làm hài lòng được những người có gu âm nhạc kén chọn hơn (điển hình là các bài trong SM Station), và điều này cho thấy công sức đổ vào sản phẩm là không ít. Về mặt kinh doanh mà nói, mình cực kì nể và hâm mộ họ (kể cả khi việc họ giỏi nhất là làm cho fan phải mở ví lol). Và sau chuyến đi này, mức độ hâm mộ ấy còn tăng lên gấp đôi nữa. Nếu nói tiếp thì chắc mình sẽ lảm nhảm cả ngày mất, nên thôi giờ thì mời các bạn cùng chiêm ngưỡng Disneyland của SM Entertainment nhé.

SMTOWN COEXartium

I wasn’t too sure before, but there are actually 2 buildings related to SM Entertainment. One is the SMTOWN COEXartium, part of the COEX complex on Yeongdong-daero, where they showcase and sell everything related to SMTOWN’s artists. The other is SM Communication Center on Samseong-ro, where their offices are located, where you can find out more about SM as a company, and a lot more about their branding journey (which I LOVE).

Lúc trước thì mình không chắc lắm, nhưng hoá ra có tới 2 toà nhà liên quan tới SM Entertainment. Một là toà SMTOWN COEXartium thuộc tổ hợp thương mại COEX trên đại lộ Yeongdong-daero,  là nơi trưng bày và bày bán tất cả mọi thứ liên quan tới nghệ sĩ của SM. Và hai là toà SM Communication Center trên đường Samseong-ro, nơi đặt văn phòng làm việc và giới thiệu sâu hơn về công ty SM cũng như hành trình branding của họ (đây là thứ mình mê nhất).

IMG_1274f2

CBX was promoting Blooming Days during that time//
Đợt đấy CBX đang promote Blooming Days

The first one I’ll show you is the COEXartium as I was talking about COEX Mall in my previous post. If you approach it through COEX underground shopping mall, this is what you’ll see first.

Nơi đầu tiên mình muốn giới thiệu với các bạn là toà COEXartium vì ở phần trước mình đã đang nói tới TTTM COEX rồi. Nếu bạn đi từ khu mua sắm ngầm của COEX lên thì đây sẽ là những gì bạn thấy.

IMG_0735f2

Looking back down to COEX Mall from the escalator up to SMTOWN //
Cảnh nhìn xuống TTTM COEX từ thang cuốn đi lên SMTOWN

While if you go straight from the street (Yeongdong-daero), you’ll start seeing these pattern and glass facade first.

Còn nếu bạn đi thẳng từ đường chính (đại lộ Yeongdong-daero) vào, bạn sẽ nhìn thấy bề mặt có các hoa văn và mặt kính như thế này trước tiên.

IMG_0657f

IMG_0658f2

Main entraince // Cổng chính

Throughout all the floors, the walls were filled with pictures of SM artist in different eras. 2ND FLOOR is SM Gift Shop, where you can buy CD’s, posters, figurines and other merchandises. Even things that aren’t related to music at all (like hand warmers…).

Xuyên suốt tất cả các tầng là những bức tường được treo kín tranh ảnh của nghệ sĩ SM vào các thời kì khác nhau. Đầu tiên là tầng 2FSM Gift Shop (Hàng lưu niệm SM), nơi bạn có thể mua CD nhạc, poster, hình nhân đồ chơi và nhiều món đồ khác. Ở đây thậm chí còn bàn cả những món đồ chả liên quan gì tới âm nhạc (ví dụ như miếng giữ nhiệt chẳng hạn…).

IMG_0668f

IMG_0665f

IMG_0662f2

IMG_0661f

IMG_0663f

3RD FLOOR is SMTOWN Museum. Too bad it still under construction when I went there, but you watch some parts in SHINee’s Back Ep.1 which I linked below. Honestly after watching I feel so bad that I couldn’t see it because it looks so cool inside T_T

Tầng 3FSM Museum (Bảo tàng SM). Tiếc là lúc mình đi thì chỗ này vẫn đang xây dựng chưa xong, nhưng bạn có thể nhìn thấy một phần của nó trong tập 1 SHINee’s Back mà mình sẽ link bên dưới. Thật sự là xem xong mình thấy tiếc cực kì vì đã không được đi vào bên trong huhu.

IMG_0667f

 

IMG_0669f

In the hallway from the escalator to the museum there are glass display of outfits SM artist has worn in their music videos. Not sure if they’d be changed often but when I was there the clothes were from Taeyeon, Red Velvet and NCT127.

Trên hành lang từ thang cuốn tới bảo tàng là các hộp kính trưng bày trang phục mà các nghệ sĩ SM đã mặc trong MV của họ. Mình không rõ là nó có được thay đổi thường xuyên không nhưng khi mình đến thì đang bày đồ của Taeyeon, Red Velvet và NCT127.

IMG_0670f

IMG_0671f

IMG_0672f

IMG_0676f

Next is the 4TH FLOOR, which was SMTOWN Cafe & Market. The hallway on this floor has glass displays of awards won by SM artists throughout the year, which were really cool and neatly organised.

Tiếp theo là tầng 4F, nơi có SMTOWN Cafe & Market (Cafe & Siêu thị SM). Hành lang ở tầng này thì có các tủ kính đựng những giải thường mà nghệ sĩ SM đã đạt được qua các năm, được bày một cách gọn gàng và đẹp đẽ.

IMG_0677f

IMG_0680f

IMG_0679f

IMG_0683f

IMG_0681f

IMG_0682f

The market is where they sell more goods and merchandises related to SM artists (mostly just their names on snacks packages lol, but also candles, phone cases and other decorative items). The cafe serves drinks and cakes named by SM artists, and has spacious sitting area where you can pick up magazines that featured SM artists to read. The tables there have their signatures on it too.

Trong siêu thị ở tầng này thì còn bán nhiều các sản phẩm liên quan tới nghệ sĩ SM hơn nữa (hầu hết là bim bim bánh kẹo có in tên nghệ sĩ 🤣 rồi cả nến, vỏ điện thoại và các vật trang trí khác). Còn trong quán cafe thì phục vụ các món đồ ăn thức uống mang tên nghệ sĩ SM, có không gian ngồi rất rộng rãi và các bạn có thể ngồi đây đọc những quyển tạp chí có mặt nghệ sĩ của SM trong đó. Các bàn cafe tròn ở đây còn có cả chữ kí của họ nữa.

IMG_0705f

IMG_0706f

IMG_0684f

IMG_0692f

IMG_0700f

IMG_1325f

IMG_0697f2

IMG_0702f2

IMG_0704f

IMG_0695f2

IMG_0698f2

And last but not least, the 5TH FLOOR,  for SMTOWN Theatre. This is where you’ll realised how seriously immersed and invested SM Entertainment is into technology. If you’ve been keeping up with kpop news related to SM in recent years, they’ve been talking and emphasising a lot about how important developing new technologies is (and hello NCT), and they’re not bluffing. And if you follow their Instagram, they’ve been participating or organising events that had something to do with technology as well.

Và cuối cùng nhưng cũng hoành tráng nhất là tầng 5F của SMTOWN Theatre (Rạp chiếu SMTOWN). Đây là nơi sẽ làm bạn nhận ra SM đi sâu và đầu tư như thế nào vào các công nghệ tiên tiến. Nếu bạn theo dõi các tin kpop liên quan tới SM trong vài năm gần đây, bạn cũng có thể thấy họ nhắc tới và nhấn mạnh rất nhiều vào tầm ảnh hưởng quan trọng của công nghệ hiện đại (vậy nên mới là NCT). Nếu theo dõi Instagram của SMTOWN cũng sẽ thấy họ thường tham gia hoặc tổ chức các sự kiên liên quan tới công nghệ nữa.

IMG_0708f

IMG_0709f2

IMG_0710f

Large poster gallery for you to choose to buy from //
Loạt poster cỡ lớn cho các bạn xem và chọn mua

Their theatre (where you need to buy tickets to go in) shows either hologram concerts or musicals starring SM artists, or Surround Viewing of these concerts. They also have 3D printed sculptures and figurines of the artists on display as well 😳 😳 😳 And a gallery of their artists’ hand printings (you can pay to have yours printed too).

Rạp hát ở đây (chỗ này cần phải mua vé mới được vào) chiếu các concert hoặc nhạc kịch của các nghệ sĩ SM với phương pháp hình chiếu lập thể/3D (hologram) hoặc với Surround Viewing (màn hình bao rộng gần hết phòng chiếu). Không những thế, trên tầng này còn trưng bày cả tượng in 3D cỡ lớn và bày bán hình nhân đồ chơi in 3D cỡ nhỏ của các nghệ sĩ 😳 😳 😳 Ngoài ra còn có cả một gallery in nổi dấu tay của tất cả các nghệ sĩ nữa (bạn có thể trả tiền để in tay của bản thân ở đây luôn).

IMG_0730f

IMG_0715f2

IMG_0713f

IMG_0714f

IMG_0719f

IMG_0720f2

IMG_0721f2

IMG_0723f2

Here are my faves’ hand prints 🌚 🌚 🌚 //
Đây là dấu tay của những nghệ sĩ mình thích nhất hihi

IMG_0736f2

📍 513 Yeongdong-daero, Gangnam-gu, Seoul
서울특별시 강남구 영동대로 513 (삼성동)

🕘 11:00 – 22:00

SM COMMUNICATION CENTER

So this is where SM Entertainment’s offices are at. The chance of you spotting an SM artist here would be much higher than at SM COEXartium (not that I saw any lol). Similar to my tips at mainstream tourist attractions: come here early to avoid any possible crowd. I was there around 9AM, as soon as it was open (also because I had to go somewhere later on lol).

Còn đây là nơi đặt trụ sở chính của SM Entertainment. Cơ hội nhìn thấy các nghệ sĩ SM ở đây chắc sẽ cao hơn nhiều so với ở SM COEXartium (mặc dù mình chả gặp được ai hết haha). Cũng giống như các điểm thăm quan du lịch thông thường, mình nghĩ các bạn nên tới đây thật sớm để tránh đông người. Mình đến đây từ khoảng 9 giờ sáng ngay khi họ vừa mở cửa luôn (thực ra vì có việc phải đi sau đấy nữa).

IMG_0551f2

Although I have to say, it wasn’t crowded even until almost 11AM, but I’m not sure about the afternoon. I think the COEXartium is more well-known, plus information in English about this place is almost non-existent, so I was really confused as to wether or not there are 2 different SM buildings. Because no matter how you search, even with “SM Communication Center”, Google results would come up with the COEXartium instead. So remember to note down the address at the end.

Mặc dù lúc mình ở đấy thì không đông lắm kể cả về gần trưa, nhưng mình không chắc lắm về buổi chiều thì thế nào. Mình đoán là vì COEXartium có nhiều người biết đến hơn, không những thế thông tin bằng tiếng Anh về toà nhà này thì còn gần như không có, nên lúc tìm địa chỉ mình đã rối thực sự không biết có đúng là có 2 toà riêng biệt không. Vì kể cả search “SM Communication Center” cũng sẽ ra kết quả là toà COEXartium. Vậy nên các bạn nhớ chép lại địa chỉ của chỗ này ở phía dưới nhé.

IMG_0649f

IMG_0591f

The famous SM restaurant. I was so excited to go in there and try the food because I heard so many people raving about it. But unfortunately it wasn’t opened when I was there ☹️ So we went to the other side of the floor to SUM cafe to have breakfast.

Đây chính là nhà hàng nổi tiếng của SM. Mình đã rất hào hứng để vào đây ăn thử vì thấy rất nhiều người khen ngon, nhưng lúc mình đến thì lại chưa mở cửa ☹️ Nên mình lại qua bên SUM cafe để ăn bữa sáng.

IMG_0592f

SM’s restaurant // Nhà hàng của SM

IMG_0618f

SUM cafe (look at all the marbled surfaces) 😍 Nhìn mặt bàn với sàn marble hết kìa huhu

IMG_0617f

IMG_0637f

IMG_0595f2

SM artists cupcakes 🤤 Cupcake mang tên nghệ sĩ SM

IMG_0646f

IMG_0630f

I ordered their Sparkling Grapefruitade and Red Velvet cake. They were actually really really tasty! Both the drink and the cake 🤤🤤🤤 This place is a bit pricey compared to other cafes, but considering they’re selling their brand name I wasn’t surprised. Plus the food was good so I had no complaint haha.

Mình đã mua món Sparkling Grapefruitade (nước bưởi chùm có ga) và bánh Red Velvet ở đây. Thực sự là chúng rất ngon! Cả bánh lẫn nước đều vừa miệng vô cùng 🤤🤤🤤 Ở đây đồ hơi đắt một chút so với các hàng cafe thông thường, nhưng tính tới việc họ chủ yếu bán nhờ vào branding thì mình cũng không ngạc nhiên với mức giá lắm. Hơn nữa đồ lại còn ngon nên mình chẳng có gì để than phiền cả haha.

DLKLE1013f

SNYEE4731f

Throughout the ground floor are mini exhibitions of SM Entertainment’s brand story, which I bet would be intriguing to anyone studying design. I spent a long time there looking at the stuff on display and took loads of leaflets back with me 😂 Seriously if you look through everything there, you’d appreciate how invested and committed they are in making their own visual identity clear.

Xuyên suốt cả tầng trệt này là những chỗ trưng bày nhỏ về hành trình branding của SM Entertainment, mà mình cá là ai học thiết kế cũng sẽ rất hứng thú với nó. Mình đã loanh quanh ở đây rất lâu để xem hết những tài liệu được bày ra và mang một đống tờ rơi về nữa 😂 Thực sự là nếu xem hết mọi thứ thì bạn sẽ cảm nhận được rõ rệt độ đầu tư và sự tâm huyết của họ vào việc làm nhận diện thương hiệu tốt đến thế nào.

IMG_0622f

IMG_0628f3

And this is mini gallery (I guess?) of “artefacts” related to SM artists, like albums, photographies, costumes… The glass display in the middle of the room is for Super Junior’s “black suit” and had the members signatures on it.

Còn ở đây là là một phòng trưng bày nhỏ, nơi có các “mẫu vật” liên quan tới nghệ sĩ SM, như album, ảnh, trang phục… Hộp kính ở giữa phòng chính là bộ “black suit” của Super Junior với chữ kí của các thành viên bên trên hộp.

IMG_0597f

IMG_0609f

IMG_0611f

This table right here introduces you to SM’s Song Writing Camp. It’s actually super cool: they’ve basically created their own platform where both local and international producers and writers around the world can come and collaborate to create the best songs for SM artists. They also give out orientations and lessons in order to, my guess, make sure the outcome would be SM’s style. The process is coordinated directly by SM’s A&R team as well.

Trên bảng này là lời giới thiệu về Song Writing Camp của SM (nôm na là trại viết nhạc). SM đã tạo ra được một platform/”trại” riêng để có thể mời các nhà sản xuất và viết nhạc trong nước lẫn quốc tế tới hợp tác để tạo ra những sản phẩm tốt nhất cho nghệ sĩ của SM. Họ thậm chí còn có các bài thuyết trình và lớp học để có thể dựa vào đó để làm ra đúng style của SM nhất. Và tất cả các quá trình này đều được quản lý bởi đội A&R của SM.

IMG_0604f

There was a (quite hidden) marble staircase next to the cafe that lead downstairs to SUM Market at the basement, similar with the one at SM COEXartium. Here you can buy both music albums as well as other goods like snacks and accessories.

Bên cạnh quán cafe là một cái cầu thang marble (hơi bị lấp khó thấy một chút) dẫn xuống SUM Market dưới tầng hầm, giống với cái market ở COEXartium. Tại đây bạn cũng có thể mua cả đĩa nhạc lẫn những sản phẩm khác như đồ ăn vặt và phụ kiện in tên thần tượng.

IMG_0555f

IMG_0583f

IMG_0584f

IMG_0585f2

IMG_0576f

IMG_0570f

IMG_0586f2

IMG_0571f2

IMG_0557f

IMG_0579f

IMG_0573f

I ended up buying SNSD’s latest album as well as SHINee’s 1of1 cassette tape version (since I already got the CD version).

Cuối cùng mình cũng mua được album Holiday của SNSD và 1of1 của SHINee phiên bản băng cassette (vì mình có bản CD rồi hihi).

On the same floor was the famous new practice room that was featured in many of SM artists’ recent dance videos. They did say on the glass that if you’re lucky you might see someone practicing inside, but I’m pretty sure they only practice during night time when the building is close to public lol. Also if you watch their V Lives in the practice room they always say it was 11PM or like 2AM or something.

Cũng ở tầng hầm này là phòng tập mới đã xuất hiện nhiều trong các video dance practice gần đây của SM. Mặc dù trên kính viết là bạn có thể sẽ may mắn bắt gặp thần tượng nào đang tập trong đó, nhưng mình khá chắc là chỉ có ban đêm khi toà nhà đóng cửa rồi thì họ mới vào tập thôi  😂  Với nếu xem V Lives thì toàn thấy họ ở trong phòng tập lúc 11 giờ đêm hay thậm chí 2 giờ sáng gì đó.

IMG_0587f

IMG_0589f

Well that’s it folks! This is the end of my SMTOWN visits. Hope it somewhat helped you in planning your own visit or gave you an idea of what their buildings are like. I’ll put SUM Cafe menu down here so you can decide wether or not you would want to try it lol.

Và đến đây là hết chuyến thăm quan SMTOWN của mình! Hi vọng nó đã giúp bạn một chút trong việc lên kế hoạch đi của các bạn, hoặc ít nhất là giúp bạn tưởng tượng được ra bên trong các toà nhà nhìn như thế nào. Mình sẽ để menu của SUM Cafe ở đây để các bạn có thể xem trước và quyết định xem có nên tới thử không nhé  😂

IMG_0655f

IMG_0654f2

📍 648 Samseong-ro, Gangnam-gu, Seoul
서울특별시 강남구 삼성로 648

🕘 09:00 – 21:00

* * * * * * * * * * * * * *

CONTINUE READING PART 3 💖 TIẾP TỤC ĐỌC PHẦN 3

『 𝔾𝔸ℝ𝕆𝕊𝕌-𝔾𝕀𝕃 』(coming very soon)

IMG_1929f2

* * * * * * * * * * * * * *

* * * * * * * * * * * * * *

SMTOWN part starts at 5:10 😜 SMTOWN bắt đầu từ phút 5:10 nhé

Part 1: Historical Areas (Bukchon Hanok Village, Gyeongbokgung Palace , Insadong etc.)

Part 2: Shopping in Myeongdong (StyleNanda, LINE Friends Store etc.) & Hongdae at Night

Part 4: All you need to know before going to Seoul, Korea

* * * * * * * * * * * * * *

Got any question? Leave a comment below or pop an anonymous question in my Ask.fm

2 thoughts on “Guide to Seoul 2018 🇰🇷 (part 3/4): Gangnam 101 (2/3) 🇰🇷 SMTOWN

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s